Maximillian Frimmer
Maximillian Frimmer
Kreditvurdering af virksomheder: Tjek dine kunders kreditværdighed og undgå dårlige betalere

Kreditvurdering af virksomheder: Tjek dine kunders kreditværdighed og undgå dårlige betalere

I denne artikel vil jeg skitsere, hvordan kreditvurdering af dine potentielle kunder kan være med til at foregbygge dårlige betalere. Selvom du med med den danske lovgivning i ryggen har rigtig gode muligheder for at inddrive forfaldne krav, har det altid negative konsekvenser for dig og dine kunder at starte inkassoproceduren.

Blandt de negative konsekvenser kan nævnes:

  • Det tager tid og fokus fra kerneforretningen.
  • Det bliver dyrere for din kunde i sidste ende (renter og gebyrer).
  • Du risikerer at ødelægge forholdet til din kunde.
  • Du mister værdifuld likviditet.
  • Du mister rentabilitet.
  • Din evne til at vokse forringes drastisk

Før vi går i dybden med, hvordan du kan lave en kreditvurdering, er det dog vigtigt, at du starter med at se kritisk på din egen virksomhed. Hvis du har flere inkassosager, end hvad der er normalt i din branche, kan det være et symptom på helt andre problemer.

Derfor er det en god ide at starte med at sammenligne dig selv og finde ud af, hvordan du ligger i forhold til lignende virksomheder.

I min sidste virksomhed (Monera.dk) solgte vi produkter, der i gennemsnit kostede 30.000 kr.

Disse blev solgt på kredit til mange mindre virksomheder, herunder håndværkere og rengøringsselskaber.

Efter at have solgt for millioner af kroner blev vi med tiden klar over, at en stor del af vores kunder ikke havde økonomisk mulighed for at betale deres regninger. Det førte til enorme frustrationer og debitortab.

Havde vi fra start af tjekket vores kunders kreditværdighed ved at lave en simpelkreditvurdering, havde vi kunne undlade at sælge til de mest risikofyldte virksomheder. Det havde kostet os lidt på omsætningen, men til gengæld havde vi kunne regne med, at den omsætning, vi fakturerede, også var de beløb, der blev indbetalt.

Kreditvurdering af virksomheder: Hvad skal du være opmærksom på?

Hvis du handler med virksomheder, kan du selv lave en meget grov kreditvurdering ved at gå ind på CVR og se på virksomhedens seneste årsregnskab. I følgende tabel gennemgår jeg nogle af de data, du kan finde på CVR, og jeg beskriver, hvordan du kan inddrage disse i din kreditvurdering:

Der er selvfølgelig rigtig mange andre faktorer, såsom branche, RKI anmærkninger, direktøren og ejerens historik, virksomhedens strategi osv., som spiller en rolle i forhold til virksomhedens kredit. Ofte vil du dog komme rigtig langt ved blot at investere 5 minutter i et enkelt opslag på CVR.dk