Maximillian Frimmer
Maximillian Frimmer
Fogedretten: Hvordan kan du få tvangsfuldbyrdet dit krav?

Fogedretten: Hvordan kan du få tvangsfuldbyrdet dit krav?

Efter at du har fået fundament for dit krav, kan debitor ikke længere gøre indsigelse, og du har rettens ord på at debitor skylder dig kravet. Det er dog desværre ikke det samme som at debitor overfører de penge han skylder dig.

Det kan være, at debitor ikke ønsker at betale og det kan være at debitor ikke har mulighed for at betale. Hvis du har fundament for dit krav, kan fogedretten hjælpe dig med at håndhæve din ret gennem tvangsfuldbyrdelse. Fogedretten er en speciel type ret der udelukkende beskæftiger sig med sager om tvangsgennemførelse af krav. Det kan eksempelvis være krav om betaling af penge, eller krav om at få en genstand udleveret.

Fogedretten kan ( i sidste ende ved politiets hjælp) “tvinge” din debitor til at deltage på et møde. På dette møde skal debitor under strafansvar give detaljerede oplysninger om sin økonomi. Hvis debitor har mulighed for at betale din gæld eller indgå en afdragsordning, vil fogedretten sikre dette. Som sikkerhed for at debitor overholder afdragsaftalen, kan du som kreditor få pant i debitors aktiver. Ejer debitor eksempelvis en bil, vil du kunne få pant i bilen som sikkerhed for, at debitor overholder sin afdragsordning. Misligholder debitor afdragsordningen, vil du kunne sælge bilen på tvangsauktion, og dermed få dækket dit krav. Med fogedrettens hjælp er du således ikke afhængig af debitors velvilje, men du kan “gennemtvinge” din ret (deraf ordet tvangsfuldbyrdelse”).

Fogedretten kan kun hjælpe dig med tvangsfuldbyrdelse såfremt at du har fundament for dit krav.

Hvis din debitor ikke har nogen værdier og ikke har mulighed for at betale sin gæld, vil retten erklære debitor for insolvent. En erklæring om insolvens freder debitor i en periode på 6 måneder, hvor han ikke kan indkaldes til fogedretten af dig eller andre. Herefter vil debitor atter kunne indkaldes og situationen revurderes. Hvis debitor er insolvent vil man som regel lade sagen overgå til overvågning, og løbende tjekke om debitors økonomiske situation er forbedret, således at han kan starte at afdrage på gælden. Du må gerne selv kontakte debitor mens han er insolvent og forsøge at indgå en afdragsordning. Selvom debitor er insolvent fortsætter gælden jo med at stige på grund at renter. Det vil derfor være en god ide for debitor at lave en afdragsordning med dig (for at undgå flere renter), selvom Fogedretten ikke kan tvinge ham grundet insolvens.

Illustrationen forneden viser forholdet mellem forældelsesfristen, retten og fundament.