Efter at du har fået fundament for dit krav, kan du benytte fogedretten til at tvangsfuldbyrde dit krav. Har du opnået dit fundament via den forenklede inkassoproces vil sagen (såfremt du har sagt “ja” til dette) automatisk overgå til tvangsfuldbyrdelse. Har du opnået dit fundament gennem et forlig eller en dom, skal du kontakte fogedretten.
Supplerende til indlægget har jeg lavet denne korte video om fogedret og tvangsfuldbyrdelse:
Du må enten møde selv, eller lade dig repræsentere ved en advokat eller fx et inkassobureau. Møder du selv, vil du ikke få tilkendt salær for ulejligheden. Lader du dig repræsentere ved andre, vil disse få tilkendt et salær som debitor skal betale. Dog skal du altid selv lægge ud for egne omkostninger.
Som udgangspunkt har du (eller din repræsentant) mødepligt til enten at deltage telefonisk eller på selve mødet. I har ligeledes “spørgepligt” hvilket betyder, at det ikke er fogedens ansvar at udspørge skyldner.
Ved krav under 2.500 kr. er der ikke mødepligt for rekvirenten, og i stedet er det fogedretten som har spørgepligt. Du må (men behøves altså ikke) selv deltage på mødet selvom kravet er på under 2.500 kr.
Salæret er afhængigt af sagens størrelse. Forneden findes et skema for salærer tilkendt hvis rekvirenten deltager på mødet. Deltager rekvirenten telefonisk vil du kun få tilkendt 50% af beløbene.
Som det første skal rekvirenten (den som ønsker at anlægge et krav) anlægge kravet. Det at “anlægge kravet” betyder, at man kontakter fogedretten og beder ham hjælpe med tvangsfuldbyrdelsen. Du kan kun benytte fogedretten til at hjælpe med tvangsfuldbyrdelse efter at du har opnået fundament for dit krav (fx gennem en 2. påtegning af dit betalingspåkrav eller gennem et frivilligt forlig). Kravet anlægges ved den fogedret der er værneting for sagen.
Du kan læse mere om hvordan du konkret skal anlægge dit krav på Domstol.dk
Der findes ikke nogen specifik formular som skal udfyldes, men følgende bør fremgå af din anmodning:
Du bør beskrive følgende i din anmodning:
Du kan enten sende din anmodning til fogedretten (tjek værnetinget) via sikker e-mail eller e-boks. Detaljeret information findes på den enkelte byrets hjemmeside. Samme dag som du sender din anmodning bør du betale retsafgift.
Retsafgiften for fogedsager er 300 kr. + 0,5% af beløbet over 3.000 kr.
Hvis sagen anlægges via betalingspåkravet har du allerede betalt retsafgiften.
Tillægsafgiften for politifremstilling er 400 kr.
Efter at du har anmodet fogeden om tvangsfuldbyrdelse, vil sagen blive “berammet”. Dermed menes, at der vil blive fastlagt et tidspunkt for et fogedmøde. Møder berammes efter hinanden hvis de indgives samtidigt. Det betyder, at hvis du sender flere sager samtidig til samme fogedret, vil fogedretten lægger møderne i forlængelse af hinanden. Det er praktisk for dig, da det logistisk er nemmere at deltage i en række møder i forlængelse af hinanden. Hvis du har mange sager kan du eventuelt overveje at vente med at anlægge sagerne, indtil du har flere sager hos en enkelt fogedret.
Du kan på den enkelte fogedrets hjemmeside se hvor lang ventetid der ca. er.
Følgende eksempel er taget fra retten i glostrup hvor den aktuelle berammelsestid er 18 uger.