I denne artikel vil jeg se på, hvilke sagsomkostninger debitor skal betale ved betalingspåkrav og den forenklede inkassoproces.
Ligesom vi i den udenretlige inkassoproces kan pålægge debitor en række omkostninger jf. “Bekendtgørelse om udenretlige inddrivelsesomkostninger i anledning af forsinket betaling” pålægges debitor ved den retlige inkasso også sagsomkostninger. Disse omkostninger er de samme uanset om sagen anlægges som forenklet inkassosag eller normal inkassosag.
Det er fogedretten som ved kontrol af betalingspåkrav fastsætter sagens omkostninger. Beløbet påføres betalingskravet før det forkyndes, således at skyldner oplyses om det samlede beløb, der skal betales, hvis skyldner ikke gør indsigelse.
Sagsomkostningerne omfatter som udgangspunkt både retsafgift og fordringshaverens (forventede) udgift til advokatbistand.
Taksterne herfor fastsættes af landsretspræsidenterne og kan ses i tabellen forneden.
Sagsomkostningerne består af et grundgebyret samt et salær. Salærets størrelse er afhængigt af sagens værdi.
Hvis der er beregnet udenretlige inkassoomkostninger til dækning af fremmedinkasso, fratrækkes disse omkostninger i salæret.
Lad os eksempelvis antage at kravet er på 10.000 kr. og det er forsøgt inddrevet udenretligt med fremmedinkasso. I rubrik 4 er der således angivet 900 kr. inkassoomkostninger.
Salæret for en sag på 10.000 kr. er på 1640 kr., og således højere end de oprindelige 900 kr.
Da debitor ikke skal betale både for de udenretlige og de retslige omkostninger, fratrækkes de 900 kr. de 1640 kr., således at salæret opgøres til 740 kr., og kreditor dermed får (740+900) 1640 kr. samlet + retsafgiften.
Det er værd at bemærke, at du har mulighed for at få dækket udgifter til egeninkasso særskilt.
Dette skyldes at omkostningerne ved egeninkasso er lavere end ved fremmedinkasso ved et inkassobureau, og dermed er det i debitors interesse at du først forsøger at inddrive gælden selv.
Momsen medregnes kun, hvis den vindende part oplyser ikke at være momsregistreret. Det betyder, at hvis du som fordringshaver vinder sagen og er momsregistreret, pålægges der IKKE moms. Hvis fordringshaver (kreditor) ikke er momsregistreret (hvilket gælder mange finansielle virksomheder som fx forsikringsselskaber) pålægges der moms på salæret.
Relaterede artikler om udenretlig inkasso
Relaterede artikler om renter og rykkerprocessen:
Relaterede artikler om småsagsprocessen og betalingspåkrav
Relaterede artikler om småsager
Øvrige relaterede artikler
Relaterede artikler fogedret og tvangsfuldbyrdelse: