Likviditet og rentabilitet er to centrale begreber der bruges til at beskrive en virksomheds økonomiske performance.
Kort sagt beskriver likviditet hvor mange penge du har på din konto (indbetalinger og udbetalinger), mens rentabilitet ser på hvor mange penge du tjener (men ikke hvornår de står på din konto).
Jeg har også lavet en kort video som forklarer begreberne likviditet og rentabilitet:
Lad os antage, at du køber en grund for 1 mio kr., bygger et hus for 2 mio. kr. og så sælger hus og grund for 5 mio. kr. I eksemplet har du omsat for 5 mio. kr., haft omkostninger for 3 mio. kr. og en profit på 2 mio. kr. Der er tale om en rentabel forretning og du tjener penge.
Skal vi vurdere casen ud fra likviditeten (altså, hvor mange penge der løbende står på kontoen) tegner der sig et andet billede. Lad os antage, at du køber grunden i januar. Her vil du skulle betale 1 mio kr. fra din konto. Over de næste 6 måneder bygger du huset. Her har du løbende udbetalinger til løn og materialer. Efter at huset er færdigbygget, er der nu trukket 3 mio. kr. på din konto. Lad os antage, at der går yderligere 3 måneder før huset er solgt. Du har altså samlet set 9 måneder med et likviditets underskud på 3 mio kr, før du kan have en profit på 2 mio kr.
Jo flere huse du bygger samtidig, desto større profit vil du få. Prisen på den øgede profit er dog, at det likviditetsmæssige underskud vil blive større og større så længe du vokser. I praksis skal du ofte låne penge for at kunne finansiere dit likviditetsunderskud. Prisen for at låne penge er renter, som så igen ender med at tage en del af din profit. Som du kan se, vil det altid koste penge at tjene penge.
Optimalt set har du en virksomhed med en høj rentabilitet og god likviditet. Hvis du ikke både kan have en høj profit og en god likviditet, bør du altid fokusere på likviditeten da det er mangel på cash (og ikke profit) der i sidste ende fører til en virksomheds undergang.