I denne artikel vil vi se på, hvordan virksomheder betaler deres faktura. Omfanget af betalinger mellem virksomheder i Danmark er på ca. 4,1 trilliarder (4.120 mia kr.) (1) Til sammenligning udgør den samlede e-handel med private i Danmark 83 mia kr. (2)
Modsat betalinger af private er der ofte tale om komplekse processer og store beløb.
B2B betalinger er kendetegnet ved høj kompleksitet. Især i større virksomheder er det sjældent, at den person, der placerer en ordre, også er den person, der betaler. Ofte er det forskellige personer, som skal bruge, købe, betale og godkende en ordre. Store virksomheder har deciderede indkøbsafdelinger, som vælger, hvad der skal købes (procurement), og andre afdelinger, som senere betaler disse regninger (accounts payable).
Når virksomheden modtager en faktura, skal den fysiske fil (eller en PDF-fil) som det første overføres til et digitalt format, som virksomhedens ERP systemer kan forstå. Dernæst skal fakturaen matches med indkøbsafdelingens købskvittering. Kun hvis fakturaen og købskvitteringen stemmer overens, kan processen gå videre. Hvis de to ikke stemmer overens, skal virksomheden bruge manuel tid på at undersøge fejlen. Hvis faktura og købskvittering stemmer overens, skal betalingen lægges ind i et betalingssystem og i sidste ende godkendes af en autoriseret leder i virksomheden. Ofte spænder denne proces over flere afdelinger og flere systemer.
Hvor det for forbrugere handler om at gøre selve betalingen så convenient som muligt, handler det for virksomheder meget mere om hele processen rundt omkring betalingen. Det vigtigste kriterium for, at en virksomhed kan gennemføre en betaling, er, at alle data er til stede.
Det er også værd at bemærke, at hovedparten af alle B2B transaktioner sker på kredit. Tal fra Apruve viser, at der gives kredit i over 80% af alle B2B transaktioner (3). Alene den høje kompleksitet betyder, at mange transaktioner sker over perioder på 30, 60 eller sågar 90 dage.
Selvom processen er mere kompliceret hos virksomheder, skal vi forvente, at der over de kommende år opstår nye og smartere løsninger. Over 91% af beslutningstagerne ved B2B indkøb benytter deres smartphone som del af beslutningsprocessen, og 34% af alle beslutningstagere er i dag millennials, som er født som digital natives. (4)
Den seneste analyse af virksomhedernes interne handel blev gennemført af Betalingsrådet i 2015. Undersøgelsen viser følgende betalingsmetoder:
Til forskel for betalinger fra forbrugere er den mest udbredte betalingsform konto-til-konto overførsler, der med 3.000 mia. udgør 73% af den totale volumen og ca. 60% af alle transaktioner. Den gennemsnitlige værdi pr. transaktioner er 40.000 kr. Dernæst kommer indbetalingskort, som med 1.100 mia. kr. og en gennemsnitlig ordreværdi på 23.000 kr. står for 26,8% af transaktionsværdien og 38% af alle transaktioner. Modsat ved betalinger gennemført af forbrugere, er kortbetalinger den mindste betalingsmetode og står kun for 0,05% af transaktionsvolumen og 1,7% af alle transaktioner. Den gennemsnitlige transaktionsstørrelse for kortbetalinger er 900 kr.
Tal fra Mercator Advisory Groups undersøgelse blandt mindre virksomheder i USA viser, at betalingskort er den mest udbredte betalingsform blandt de små virksomheder. (5)
Jeg har ikke kunnet finde tilsvarende tal for danske virksomheder, men det er rimeligt at antage, at betalingsadfærden hos små virksomheder minder mere om den adfærd, vi ser hos forbrugere. Hvis dine kunder er små virksomheder, er det en god ide at supplere konto-til-konto overførsler og indbetalingskort med mulighed for at betale online med et kort og evt. MobilePay.
Hvor forbrugere vægter convenience højt, viser tal fra Betalingsrådet, at virksomheder vægter kontrol og sikkerhed højest. Det forklarer også, at leverandørservice ikke er lige så udbredt blandt virksomheder, som betalingsservice er hos private.
De seneste år har vi set en bølge af innovationer inden for betaling mellem private. Eksempler vi har set på i dette kapitel omfatter MobilePay, Klarna og ViaBill. Denne innovation er drevet af at gøre selve betalingen mere convenient. Hos virksomheder er den største friktion ikke selve betalingen, men processen omkring indkøb (procurement) og afstemning, godkendelse og resten af accounts payable processen. Innovationen i B2B samhandel har derfor ikke været med fokus på selve betalingen, men på processen før og efter betalingen.
De tre mest udbredte innovationer i Danmark er EDI (Electronic Data Interchange), elektronisk fakturering og e-commerce. Ideen med disse teknologier er at digitalisere og automatisere processen med at afgive ordrer og godkende betalinger.
Ved elektronisk fakturering forstås, at virksomheden udsteder fakturaen i et format, som kan “læses” af andre programmer. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 70% af alle virksomheder med over 10 ansatte i 2017 benytter sig af elektronisk fakturering. (6)
Siden 2015 har der i dansk lovgivning været et krav om, at den offentlige sektor i Danmark skal modtage fakturaer i digital form. Alle virksomheder, som handler med det offentlige, skal således kunne udstede elektroniske faktura.
Ved EDI afgives ordren elektronisk i et format, som både køber og sælger har aftalt. Dermed sparer begge parter tid på at oprette, indtaste og afstemme ordrebekræftelser og faktura.
E-handel og EDI salg er især udbredt blandt større virksomheder og har de sidste år været i kraftig vækst. I 2015 stod EDI-salg for i alt 16% af den samlede omsætning blandt virksomheder med mindst ti ansatte og inden for industrien stod EDI salg for 22% af omsætningen.
Følgende graf fra Danmarks Statistik beskriver udviklingen i EDI salg og B2B e-commerce i perioden 2012 til 2015.
Som følge af EDI-handel og e-commerce er der opstået digitale samhandelsplatforme, der gør samhandlen mellem virksomheder lettere. Et eksempel på en virksomhed, der har innoveret handlen mellem virksomheder er danske Tradeshift. Siden virksomheden blev stiftet i 2010 har virksomheden bragt mere end 1,5 millioner virksomheder sammen på tværs af 190 lande og opbygget en markedsplads med over 28 produkter. Den årlige omsætning som faciliteres via platformen er på en halv trilliard USD.
Tal fra Betalingsrådets undersøgelse af samhandel mellem virksomheder viser, at 63% af virksomhederne med over 10 ansatte har indført løsninger, hvor data mellem virksomhedens, og bankens systemer udveksles digitalt. (7)
En undersøgelse viser, at virksomhederne kan spare op mod 90% af omkostningerne forbundet med indkøb og betaling. (8)
Verdens største B2B markedsplads er Alibaba.com, som med en markedsværdi (opgjort den 21. november 2017) på 488 billiarder USD, er verdens 7. mest værdifulde virksomhed.