Maximillian Frimmer
Maximillian Frimmer
Aftaleloven og fakturagrundlag: Sådan sikrer du gyldige aftaler og gode faktura

Aftaleloven og fakturagrundlag: Sådan sikrer du gyldige aftaler og gode faktura

I denne artikel vil jeg se på de vigtigste elementer i aftaleloven samt reglerne for hvad der skal fremgå af din faktura. Hvis du har styr på aftalelovens grundlæggende principper, og udsteder en korrekt faktura, er du meget godt på vej til at modtage betaling fra dine ekunder.

Jeg har også lavet en lille video om samme emne som du kan se forneden:

Efter at du har lavet et kreditopslag af din kommende kunde, kan du vurdere hvilke betalingsbetingelser du ønsker at give kunden. Med mindre du er sikker på at kunden er kreditværdig, bør du ikke give produktet / levere din service uden først at have fået betaling. Jo mere kreditværdig din kunde er, desto mere kredit kan du tilbyde. Men husk: du er ikke nogen bank!

Ud over den direkte betydning hurtig betaling har på din likviditet (og som tidligere beskrevet i bogen også på dine vækstmuligheder) betyder det også rigtig meget for din risiko. Der er nemlig en meget klar sammenhænge mellem lange betalingstider og dårlige betalere. Jo længere kredittid du giver din kunde, desto større risiko for at du ender med ikke at få betaling.

Det er en rigtig god ide, at sætte sig en smule ind i aftaleloven således at du sikrer dig, at de aftaler du indgår med kunder, også er bindenden.

Grundlæggende gælder i aftaleloven, at en aftale består af et tilbud fra dig som sælger, samt et accept at din kunde som køber. Når køber har accepteret et tilbud, er aftalen bindende. Mundtlige aftaler er lige så bindende som skriftlige aftaler, men kan være sværere at dokumentere (og det er dig som sælger der ved købers indsigelse har bevisbyrden).

Hvis du handler med andre virksomheder (B2B), har du som udgangspunkt aftalefrihed, dvs. du kan (inden for lovens rammer) aftale alt hvad du ønsker. Handler du med forbrugere findes der en række regler og love som skal beskytte forbrugere og her gælder, at du ikke må lave aftaler som stiller forbrugeren dårligere. Eksempelvis kan du ikke fratage forbrugerens reklamationsret mv.

Aftaler som indgås ved at true, mislede eller på anden måde udnytte den anden part groft er ikke gyldige.

Centrale bestemmelser i aftaleloven

En centrale bestemmelse i aftaleloven er lovens generalklausul §36 der siger at:

En aftale kan ændres eller tilsidesættes helt eller delvis, hvis det vil være urimeligt eller i strid med redelig handlemåde at gøre den gældende. Det samme gælder andre retshandler.

Hvis du senere skal kunne gøre krav på betaling er det vigtigt, at du kan dokumentere, at du har indgået en aftale med din kunde. Jeg vil altid anbefale dig, at du laver en skriftlig aftale som din kunde underskriver. Supplerende bør du altid sende en ordrebekræftelse når ordren er placeret / tilbuddet er accepteret, og du bør ligeledes sende en kvittering når dit produkt er leveret / din service er sket.

Der findes en række gode værktøj og skabeloner på nettet. Personligt har jeg haft glæde af Contractbook (og deres gode kontraktskabeloner) samt Penneo som lader din kunde skrive under med NemID.

I et globalt perspektiv er virksomheden DocuSign nok førende, og bestemt også en rigtig god løsning.

Som udgangspunkt er en aftale som underskrives digitalt lige så bindende som en aftale der underskrives med fyldepen.

Formkrav til din faktura

SKAT har følgende formkrav til hvad din faktura skal indeholde:

  • Udstedelsesdato (fakturadato).
  • Fortløbende nummer, der bygger på én eller flere serier, og som identificerer fakturaen.
  • Sælgerens navn, adresse og momsnummer
  • Køberens navn og adresse.
  • Leverancen.Mængden og arten af de leverede varer.
  • Den dato, hvor levering af varerne foretages eller afsluttes, eller hvor der skal ske acontobetaling, dog kun hvis den pågældende dato er fastsat (f.eks. leveringsdatoen), og den er forskellig fra fakturadatoen.
  • Momsgrundlaget, pris pr. enhed uden moms, eventuelle prisnedslag, bonus og rabatter, hvis disse ikke er indregnet i prisen pr. Enhed.

Så længe du anvender et af markedets mange regnskabsprogrammer (Billy, Dinero eller Economic) sørger systemet for, at din faktura overholder alle formkrav.

Opsummering

  • Det gennemsnitlige debitortab i Danmark er 0,5%.
  • Hvis dit debitortab ligger væsentligt over gennemsnittet i din branche, kan det være symptom for, at dine kunder er utilfredse med dit produkt, eller at dine kunder ikke har råd til at betale for dit produkt
  • Du har bevisbyrden for, at din kunde har accepteret dit tilbud
  • Mundtlige aftaler er lige så bindende som skriftlige, men de kan være svære at bevise
  • Før du giver en kunde kredit, bør du lave et kredit check af kunden
  • Hvis muligt, bør du bede din kunde betale upfront
  • Hvis din kunde er en virksomhed kan du aftale en højere rente og højere rykkergebyrer end rentelovens standardsatser.
  • Sandsynligheden for at få betaling falder med ca. 1% for hver dag, en faktura er forfalden Tjekker du indbetalinger (og sender rykkere) 1 gang om måneden, vil du gennemsnitligt først rykke efter 15 dage, og sandsynligheden for betaling er faldet drastisk (med 15%).
  • Du bør sende en betalingspåmindelse til din kunde dagen FØR din faktura forfalder
  • Du bør sende en venlig betalingspåmindelse dagen efter din faktura er forfalden
  • Over 98% af alle SMS bliver læst. SMS er derfor den mest effektive kanal til at sende en betalingspåmindelse.