Maximillian Frimmer
Maximillian Frimmer
Online betaling: Hvilke betalingsmetoder foretrækker forbrugere?

Online betaling: Hvilke betalingsmetoder foretrækker forbrugere?

Valget af betalingsmetode ved online betaling har stor betydning for, hvor hurtigt en regning betales.

Tal fra fakturaprogrammet “Invoiced.com” viser, at virksomheder, der på deres faktura inkluderer mulighed for at betale med kreditkort og ACH, opnår betaling 14 dage før virksomheder, som ikke tilbyder disse betalingsmuligheder.

Da det ultimative mål med enhver faktura og enhver aktivitet i forbindelse med inddrivelsesprocessen er, at kunden betaler, er det afgørende at fjerne mest mulige friktion omkring selve betalingen. Jo lettere du kan gøre det for din kunde at betale, desto større sandsynlighed er der for, at din kunde betaler til tiden.

Der findes overordnet tre måder, hvorpå man kan gennemføre online betalinger i Danmark:

  • Kreditoverførsler som eksempelvis konto-til-konto overførsler samt overførsler via indbetalingskort. Ved disse betalinger har sælger ikke kontrol over, hvornår han modtager betaling, da det er betaler, som skal indlede betalingen.
  • Direkte debitering som eksempelvis betalinger via leverandørservice. Ved direkte debiteringer er det betalingsmodtageren, der igangsætter betalingen.
  • Kortbetalinger som fx betaling med Dankort, Visa eller MasterCard. Disse indledes af betaler, og betalingen gennemføres øjeblikkeligt.

Der er stor forskel på, hvordan forbrugere og virksomheder foretrækker at betale, og den foretrukne betalingsmetode afhænger også af beløbets størrelse.

Online betaling hos forbrugere

Forbrugerkøb er kendetegnet ved, at det ofte er den samme person, som foretager købsbeslutningen og gennemfører selve betalingen. Ved større køb er der måske tale om et par, men langt de fleste forbrugerkøb er små beløb og en beslutningstager. For forbrugere spiller convenience ved betalinger således en meget stor rolle. Online betaling er den mest udbredte betalingsform hos forbrugere.

En undersøgelse fra McKinsey blandt debitorer viser, at 88% af forbrugerne er mere tilbøjelige til at gennemføre en betaling, hvis det er mere convenient. Samme undersøgelse viser, at det kun er 29% af forbrugerne, som mener, at de betalingsmetoder, som kreditorer stiller til rådighed, er convenient. Der er således et meget stort potentiale for at optimere inddrivelsen ved at gøre betalingen mere convenient!


Kilde: McKinsey

Betalingsmetode ved online betaling

Figuren forneden viser resultaterne fra FDIH’s e-handelsanalyse i 2017. Figuren viser både de totale betalinger samt betalinger på mobilen.


Når vi ser på danskernes vaner, når det kommer til online betaling er betalingskortet den mest anvendte betalingsmetode. 94% af danskerne har benyttet et betalingskort de seneste tre måneder, og 84% af danskerne har benyttet et betalingskort på mobilen de sidste tre måneder. Næststørst er MobilePay, som 41% af danskerne har benyttet til at gennemføre betalinger de sidste tre måneder. Tredjestørst er PayPal, dernæst kommer netbank, og mindst udbredt er faktura. Den største udvikling har MobilePay taget, som siden lanceringen i 2013 er blevet registreret på 9 ud af 10 smartphones og har over 3,7 mio aktive brugere i Danmark. (1)

Følgende figur viser danskernes opfattelse til forskellige betalingsmetoder i FDIHs e-handelsanalyse 2017:

Analysen viser, at 79% af danskerne synes, at MobilePay er den nemmeste måde at gennemføre en betaling på, og 60% synes, at MobilePay er den hurtigste måde at lave en betaling på. Der er overraskende tæt løb mellem betalingskort og PayPal, når det kommer til danskernes opfattelse af, hvad der er hurtigst og nemmest. Ud fra, at danskerne opfatter MobilePay som både hurtigst og nemmest, er det rimeligt at antage, at MobilePay også i de kommende år vil hale ind på kortbetalinger som den mest brugte betalingsmetode.

Det fremgår tydeligt, at netbank og faktura både opfattes som mest besværligt og tidskrævende.

Hvis du ønsker at gøre det nemt og hurtigt for dine kunder at betale deres regning, bør du tilbyde betaling via kort, PayPal og MobilePay.

Store regionale forskelle på valg af online betalingsmetode

Hvis du har kunder uden for Danmark skal du være opmærksom på, at der er meget store regionale forskelle på, hvordan forbrugere foretrækker at betale i forskellige lande. I Kina er det eksempelvis kun 1% af forbrugerne, som betaler med internationale betalingskort, og i Tyskland foretrækker ⅔ af forbrugerne ikke at betale med betalingskort ved online køb. Frem for betalingskort er det i Kina normalt at betale via AliPay og Tenpay. Tyske forbrugere foretrækker at betale med SEPA, direct debit, SOFORT og Giropay. (2)

Betalingsfrekvens ved afdragsordninger

Ifølge McKinsey foretrækker de fleste forbrugere at afdrage deres gæld med månedlige afdrag. Det er dog værd at bemærke, at 34% af forbrugerne foretrækker at afdrage ugentligt eller hver 14. dag. Hvis du kun tilbyder månedlige afdrag, går du således imod 34% af dine debitorers ønsker. (3)

Finansieringstilbud ved købstidspunktet  

De senere år har virksomheder som Klarna, LaterPay, Affirm, PayPal Credit og danske ViaBill introduceret et nyt betalingskoncept for online betaling. I stedet for at betale hele beløbet upfront tilbyder disse virksomheder at finansiere købet. Det nye ved denne type finansiering er, at kreditgodkendelsen sker real-time, der er tale om små beløb, og lånet udbetales ikke til køber, men direkte til webshoppen, altså sælger. Det interessante ved denne type finansiering er, at webshoppen får betaling upfront, og at forbrugeren får købere. Tal fra PayPal credit viser således følgende:


Tal fra Klarna viser, at den gennemsnitlige konverteringsrate stiger med 20%, når webshops tilbyder finansiering til forbrugere, og 47% af alle forbrugere vil gerne have tilbudt finansiering ved købstidspunktet.

Et studie fra Hitachi Capital Consumer Finance viser, at 80% af de kunder, som har benyttet sig af finansiering, har valgt at handle hos den specifikke leverandør, fordi denne tilbød finansieringsløsninger.  

Kilder

  • 1: https://www.mobilepay.dk/da-dk/Pages/Om-MobilePay.aspx
  • 2: https://stripe.com/payments/payment-methods-guide
  • 3: https://www.mckinsey.com/business-functions/risk/our-insights/behavioral-insights-and-innovative-treatments-in-collections
  • 4.1: Study commissioned by PayPal and conducted by comScore Research. comScore online panel of 1 million desktop users in the US during Q3 2015.
  • 4.2: As reported in Nielsen’s PayPal Credit Average Order Value Study for activity occurring from April 2015 to March 2016 (small merchants) and October 2015 to March 2016 (midsize merchants), which compared PayPal Credit transactions to credit and debit card transactions on websites that offer PayPal Credit as a payment option or within the PayPal Wallet. Nielsen measured 284,890 transactions across 27 mid and small merchants. Copyright Nielsen 2016.