Maximillian Frimmer
Maximillian Frimmer
Hovedforhandling, dom og retsforlig ved småsager

Hovedforhandling, dom og retsforlig ved småsager

Hovedforhandling, dom og retsforlig  

Efter at retten er færdig med at forberede sagen, fastsættes et tidspunkt for sagens hovedforhandling. Hovedforhandling er det egentlige retsmøde, hvorefter dommeren afsiger dom. Ved hovedforhandlingen skal begge parter møde i retten, og mundtligt fremføre deres påstand, argumenter og fremlægge deres beviser. Eventuelle vidner vil blive afhørt under hovedforhandlingen.

Du kan selv vælge at procedere (føre) din sag ved hovedforhandlingen, men det kan være god ide at få professionel hjælp på dette stadie. Husk, at du ved småsager gerne må benytte dig af andre professionelle end advokater som fx inkassovirksomheder.

Processen vil være, at sagsøger og sagsøgte begge laver en kort mundtlig gennemgang af deres påstand, anbringende og sagens skriftlige beviser. Det vil være sagsøger der lægger ud.  Er der indhentet erklæring ved sagkyndig, vil denne indgå som en del af de skriftlige beviser.

Efter de skriftlige beviser er gennemgået, kan eventuelle vidner afhøres. Der startes med sagsøgers vidner.

Efter beviserne er gennemgået (bevisførelse) vil sagsøger og sagsøgte i deres procedure (et mundtligt indlæg) gøre rede for deres opfattelse af sagen. Dette vil ske på skift med et første og at andet indlæg. Til sidst vil parterne have mulighed for at komme med et sidste kort indlæg i form af replik og duplik. Det vil være dommeren som vil vejlede begge parter igennem mødet. Hovedforhandlingen vil normalt vare 1-2 og maksimalt 3 timer.

Efter hovedforhandlingen er afsluttet vil dommeren ofte afsige dom. I visse tilfælde kan der gå op til 14 dage. Dommeren vil til sidst i hovedforhandlingen redegøre for hvornår og hvordan dommen afsiges.

Før dommen afsiges vil dommeren redegøre for hvad han mener om sagen på baggrund af de informationer og argumenter der er fremkommet under sagens forløb. På baggrund af denne vurdering, vil dommeren forsøge at få parterne til at indgå et forlig. Dommeren kan komme med et forligsforslag. Hvis dommeren tilkendegiver at hans forligsforslag svarer præcist til den dom som ellers vil blive afsagt, er der tale om et forligsforslag “på domsvilkår”. Accepterer parterne dommerens forligsforslag, foreligger der et bindende retsforlig som indføres i retsbogen jf. retsplejelovens §270.