Maximillian Frimmer
Maximillian Frimmer
Cashflow management og likviditet for vækstvirksomheder

Cashflow management og likviditet for vækstvirksomheder

Everyone knows that starting a business requires cash, and growing a business requires even more—for working capital, facilities and equipment, and operating expenses. But few people understand that a profitable company that tries to grow too fast can run out of cash—even if its products are great successes. A key challenge for managers of any growing concern, then, is to strike the proper balance between consuming cash and generating it. Fail to strike that balance, and even a thriving company can soon find itself out of business—a victim of its own success.

Med ovenstående ord indleder Neil C. Churchill og John Mullins deres ikoniske artikel om cashflow management i Harvard Business Review fra 2001. Desværre læste jeg først artiklen efter at jeg måtte begære min tidligere virksomhed, Monera, konkurs på grund af hurtig vækst og dårlig likviditetsstyring.

Supplerende til dette blogindlæg har jeg lavet en kort video om likviditet og cashflow management som du kan se her:

For at vurdere en virksomheds cashflow er det en rigtig god ide, at starte med at beregne virksomhedens “Cash Conversion Cycle” (CCC). En virksomheds CCC beskriver hvor lang tid det tager at konvertere kapital til afkast (dvs. hvor lang tid der går fra at vi investerer i fx produktion til vi får betaling for vores varer).

CCC kan beskrives som Days Inventory (hvor mange dage er kapital bundet i varelageret) + Days receivable (hvor mange dage går der før vi får betaling) – days payable (hvor meget kredit får vi hos vores leverandører).

Konceptet kan illsureres således:


Et eksempel på cashflow management

Hvis man har et eksempel hvor man køber en grund og bygger et hus, som man ønsker at sælge, kunne CCC se ud på følgende måde:

  • Kredit ved køb af grund, materialer og lønninger: 30 dage
  • Perioder det tager at bygge huset: 180 dage
  • Udestående indtil køber har betalt for huset: 30 dage efter levering
  • I dette eksempel vil CCC således være 180+30-30 = 180

Det tager således 180 dage at konvertere vores cash-investering til et cashflow overskud.

Hvorfor bør du optimere din Cash Conversion Cycle?

Jo kortere CCC, desto bedre!

Virksomheder med en kort CCC vil ofte kunne vokse meget hurtigere end virksomheder med en lang CCC og samtidig kunne være mere lønsomme.

Antager vi at virksomhedens CCC er 180 dage, vil en virksomhed som udgangspunkt kunne gennemføre to cykler i løbet af af et år (360/180). I eksemplet med husbyggeriet kunne vi antage at vi køber grunden for 1 mio kr., investerer 2 mio kr. i byggeprocessen og sælger huset for 5 mio. kr.

Det kræver således 3 mio kr. i investering at generere en fortjeneste på 2 mio. kr.

Ved en CCC på 180 dage, har vi således bundet 3 mio kr. i processen. Hvis vores kapital er begrænset til de 3 mio. kr. vil vi i løbet af et år kunne nå at gennemføre 2 projekter, og dermed tjene 4 mio kr.

Lad os antage, at vi kan forhandle med vores leverandører af materialer, således at vi nu får 60 dages kredit (vi benytter fx en underleverandør som vi kan betale senere). Samtidig får vi køber af huset til at betale så snart vi er færdige med byggeriet. Ud over dette, kan vi accelerere byggeprocessen således at det kun tager 120 dage at bygge huset.

Vores CCC kan nu beregnes som følgende: 120+0-60 = 60.

Vi er nu gået fra at skulle finansiere 3 mio. kr. i 180 dage, til 60 dage.

Det betyder, at vi kan nå at bygge (360/60) 6 huse på et år for den samme kapital som vi før kunne bygge 2. Alt andet lige, vil vi gå fra at tjene 4 mio. kr., til at tjene 12 mio. kr.

Jeg er selvfølgelig klar over, at virkeligheden ofte er langt mere kompliceret end i ovenstående eksempel. Alligevel ændrer det ikke ved, at din virksomheds Cash Conversion Cycle er et af de absolut vigtigste (og efter min erfaring mest undervurderede) nøgletal. Dit cash flow er virkelig benzinen til virksomhedens vækst!

Jeg nævnte før, at CCC også påvirker virksomhedens indtjening:

Hvis virksomheden kan fordoble sin omsætning grundet en lavere CCC betyder det jo alt andet lige, at virksomheden har fået dobbelt så meget omsætning ud af de samme faste omkostninger. Dermed er virksomhedens indtjening fordoblet. Det forbedrer selvfølgelig virksomhedens afkastningsgrad og overskudsgrad.

En bedre CCC kan også minimere virksomhedens omkostninger. De fleste virksomheder kan ikke selv finansiere den fulde kapital de skal bruge for at finansiere deres drift / vækst. I eksemplet med byggeriet, er det således sandsynligt, at virksomheden selv har 3 millioner kr. stående på kontoen. I praksis vil de fleste virksomheder være afhængige af en kassekredit, et banklån eller anden ekstern finansiering. Og denne eksterne finansiering koster renter. Lad os antage at vi skal låne 2 mio kr. for at finansiere projektet, og at vi kan låne til en rente på 8%. Ved en CCC på 180 dage vil det koste os 80.000 kr. I renter, mens det ved en CCC på 60 dage kun vil koste os 26.000 kr. Trækker byggeriet ud stiger omkostningerne ydermere.  

Selvom dette indlæg slutter her, håber jeg derfor at du har fået blod på tanden til selv at fortsætte din research på området. Her følger en række gode ressourcer:

Anbefalede bøger

  • Scaling Up: How a Few Companies Make It… and Why the Rest Don’t af Verne Harnish.
  • The Customer-funded business af John Mullins

Relaterede artikler om økonomi

Relaterede artikler om udenretlig inkasso